Alternativní diety

Změněno dne Mon, 08 Apr 2024 v 09:59 AM

Každý strávník má nastavenu právě jednu svoji domovskou dietu, ze které mu lze objednávat jídla. Co ale když vznikne potřeba objednat mu jídlo z jiné diety nebo chcete strávníkům umožnit si vybírat jídla z více různých diet? K tomu slouží Alternativní diety.


Typickým příkladem může být klient, který má jistá dietní omezení a proto je např. v šetřící dietě, ale občas si může dopřát a když je vhodné jídlo, tak si objednat i z racionální. Pro takového klienta není vhodné na jeden den změnit dietu, ale použít právě Alternativní diety. Jak můžete nastavit Alternativní diety si dozvíte v nápovědě níže.


KDE? Nastavení - Strava - Diety

V nastavení diet si všimněte sloupce Alternativní diety. V příkladu na obrázku je u diabetické diety uvedena i Racionální dieta. To znamená, že strávník, který má nastavenu Diabetickou stravu, si může vybrat jídlo i z Racionální diety. 


Pro nastavení Alternativní diety dvakrát klikněte na řádek s dietou. Otevře se okno pro editaci diety, kde si v pravé části přidejte faječky pro diety, se kterými se má vybraná dieta alternovat. V příkladu na obrázku jsme k Zaměstnanecké dietě přidali Diabetickou dietu, takže si zaměstnanci budou moct zvolit i diabetické jídlo. Nevadí, že Diabetická dieta je primárně určena pro klienty. Alternovat lze i diety napříč kategoriemi. Nastavení uložte tlačítkem OK. 


Výběr jídla z alternativní diety pro klienty

Výběr se provádí v Přehledu přítomnosti. Klikněte pravým tlačítkem na číslo dne a zvolte možnost Výběr variant. 


Otevře se tabulka Výběr variant na den. Označte si řádek se jménem klienta a v pravé horní části rozklikněte roletku Dieta a vyberte požadovanou dietu. 


Dále už jen v prvé části klikněte do oranžově podbarvených částí k jídlům, které chcete z alternativní diety vybrat. Objeví se faječka a v levé části se číslo varianty napíše červeně, což značí, že je varianta z alternativní diety. 


Výběr můžete provést i přes Mobilní CYGNUS, jak na to je popsáno v nápovědě zde: Výběr variant pro klienty v Mobilním CYGNUSu


Výběr jídla z alternativní diety pro zaměstnance a cizí strávníky

Výběr můžete provést zaměstnanci z tabulky Výběr variant. Dvakrát klikněte v tabulce na příslušný den a do řádku se jménem zaměstnance (1). Vlevo si otevřete roletku s výběrem diet a vyberte alternativní dietu (2). Pak už jen objednáte příslušnou variantu (3) a uložíte tlačítkem Uložit (4).


Pokud si zaměstnanci objednávají sami pře Můj CYGNUS, tak bude roletka s volbou alternativní diety vpravo nahoře (1). Po překliknutí na alternativní dietu stačí přidat si objednávku pluskem a uložit. 


V  Mobilním CYGNUSu je opět potřeba kliknout na roletku a zvolit alternativní dietu, ze které chcete vybrat a poté si z ní vybrat jídlo. 


Byl tento článek užitečný?

To je skvělé!

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Je ním líto, že jsme vám nepomohli

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Dejte nám vědět, jak můžeme tento článek vylepšit!

Vyberte alespoň jeden důvod

Zpětná vazba odeslána

Oceňujeme vaši snahu a pokusíme se článek opravit