Povinnou součástí jídelních lístků jsou jídla, jejichž nastavení probíhá v číselníku Přehled jídel. Každé jídlo může mít jednu a více receptur, tak aby byly pokryty požadavky jednotlivých diet na složení.

Pokud máte na starosti několik stravovacích provozů, nezapomeňte zvolit správný v horní části okna.

(KDE? Strava – Přehled jídel)

Jak vytvořit nové jídlo i s recepturami

Nové jídlo vytvořte pomocí průvodce i s recepturami klepnutím na tlačítko Přidat.

V otevřeném okně doplňte název a volitelně skupinu, popis či fotografii pomoci tlačítka Přidat. Jakmile budete hotovi, pokračujte klepnutím na OK a přidat receptury.

Jakmile se jídlo vytvoří, automaticky se otevře okno k opravě receptur s připraveným formulářem pro vytvoření první nové receptury.

Ve formuláři je dobré začít výběrem diet, pro které bude receptura platit.

Pokud se receptura nedělí počtem porcí (např. jde o várnici s čajem), vyberte Nenásobit.

Nakonec můžete volitelně doplnit popis receptury či přepsat její název pomocí modrého zámku, pokud nechcete, aby se shodoval s použitými dietami.

Další receptury můžete přidat tlačítkem Přidat a výběrem položky Přidat recepturu.

Důležitým krokem je ale přidání surovin do receptur. Pro zadání opět použijte tlačítko přidat a vyberte Přidat suroviny.

V okně Přidat suroviny, vyhledejte správnou surovinu (tj. skladová položka skladu potravin).

Na položku, kterou chcete vybrat, 2x poklepejte, čímž provedete výběr.

U jednotlivých položek, za účelem poskytnutí co nejpřesnějších výsledků při sledování nutriční péče, lze upravit koeficient spotřeby.

Příkladem použití může být např. olej na smažení. Ze skladu je použitý celý, ale klient jej v pokrmu bude mít např. zhruba jen z 20%. Jedná se tedy o procentuální množství suroviny, kterou klient reálně dostane v hotovém jídle.

Vybrané suroviny můžete libovolně řadit pomocí šipek. Chybně vložené položky můžete zase Odebrat.

Jste-li hotovi, uložte vše klepnutím na OK.

K zadaným surovinám nyní vložte množství pro jednotlivé receptury. Nezapomínejte na použitou jednotku.